Tipy na vaření a údržbu nádobí

gastrolux

 

 

Nádobí GASTROLUX klade velký důraz na zdravou, chutnou a kultivovanou přípravu pokrmů. Abyste mohli využívat všech předností a výhod nádobí značky GASTROLUX® po dlouhou dobu, měli byste dodržovat následující doporučení.

 

Před prvním použitím:

Pokličky dodáváme kvůli zajištění bezpečné přepravy v demontovaném stavu. Upevnění pokličky je ale velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu žádné nástroje:

Montáž úchytu pokličky proveďte dle nákresu:

 montaz-uchytu

Upozornění: Úchyt dotahujte pouze volně, nikoli silou, aby nedošlo k prasknutí poklice při vaření.








Před používáním důkladně umyjte nové nádobí horkou vodou a čisticím prostředkem. Dobře osušte a poté jemně vytřete vnitřní povrch malým množstvím jedlého tuku či oleje. Nyní je nádobí připraveno k použití.

Během užívání:

  1. Vybírejte vždy vhodnou velikost hořáku, použijete-li příliš velký hořák, dochází k energetickým ztrátám. Spodní dna nádob jsou standardizována dle DIN norem, a proto vyhovují velikostem všech hořáků.

Nádobí Gastrolux nabízíme ve dvou provedeních:
- standardní verzi pro běžný ohřev (plynové, elektrické a sklokeramické varné desky),
- indukční verzi určené pro indukční sporáky, která ale samozřejmě funguje stejně dobře i na všech ostatních varných deskách.
Pánve vypadají a pracují stejně. Jediným rozdílem je, že v indukční verzi je odlita do spodní části dna deska z nerezové oceli, aby byla nádoba magnetická a fungovala na indukční varné desce.

  1. Potraviny vkládejte až do dostatečně nahřáté nádoby. Zapněte vařič na nejvyšší stupeň a přibližně po 3 minutách má pánev teplotu vhodnou ke smažení. Tuto teplotu můžete zkontrolovat tím, že vstříknete několik kapek vody na pánev. Jestliže tyto kapičky „tancují“ na povrchu, teplota je správná. Jestliže ale kapičky stříkají, je již pánev nahřátá příliš.

  1. Po této kontrole správnosti teploty vložte potraviny do nádoby a pokračujte v pečení či smažení na nižším tepelném stupni. Mějte na paměti, že nádobí GASTROLUX má extrémně silné akutermické dno, které zachytí a uchová velké množství tepla během předehřívání, a toto teplo je dostačující pro další vaření i při zapnutí vařiče na nejnižší teplotě. Takto ušetříte až 60% nákladů na energii.

  1. Při přípravě pokrmů v nádobí GASTROLUX doporučujeme používat kuchyňské náčiní ze silikonu a nylonu. Prohlédněte si naši nabídku doplňkového sortimentu. Nedoporučujeme používat kovové kuchyňské náčiní.

 

Po použití:

Po každém vaření je potřeba pánev, hrnec, kastrol či pekáč vždy vymýt teplou vodou a případně malým množstvím čisticího prostředku, abyste zabránili připálení zbytků tuků na dno Vaší nádoby při dalším použití. Pokud nedopatřením použijete nevhodný tuk či příliš vysokou teplotu a dojde k zčernalému připálení tuků či zbytků na dně nádoby, je v případě našeho patentovaného antiadhezivního povrchu tato situace veskrze řešitelná. To platí však pouze tehdy, pokud připálený tuk okamžitě odstraníte. Pánve s vrstvami připáleného tuku nejsou chráněny zárukou.

Nádobí GASTROLUX nedoporučujeme mýt v myčce na nádobí.

 

Co byste měli znát o tucích a olejích:FitOl foto náhled

Uvědomte si, prosím, že jsou-li tuky nebo oleje zahřáty na příliš vysokou teplotu, dochází k jejich spálení dočerna. Tyto napáleniny se  jen velmi těžce odstraňují a mají negativní vliv na antiadhezivní vlastnosti pánve či jiné nádoby.

Pro vaření v nádobí GASTROLUX doporučujeme použít olej FitOl, dodávaný naší společností, který je ideální jak pro studenou tak pro teplou kuchyni.

 

 

Zpět do obchodu