Japonské nože vycházejí z tajemství samurajů

Japonské kovotepectví je již stovky let proslaveno výrobou mečů se silnou a ostrou čepelí, určených i pro samotné samuraje. I dnes japonští mistři pokračují v tradici samurajských mečů a s využitím moderních technologií navazují na toto umění při výrobě profesionálních kuchyňských nožů YAXELL. Ty jsou symbolem té nejvyšší japonské kvality už od založení společnosti v roce 1932.

Za jejich nepřekonatelným ostřím totiž nestojí masová výroba podle unifikovaného návodu, ale spojení těch nejlepších materiálů a tradičních dovedností starých kovotepců, které se předávají z generace na generaci už více než sedm staletí v Seki, v hlavním městě mečů a nožů.

V čem jsou kuchařské nože YAXELL jedinečné?

1. Nože Yaxell jsou vyráběny nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři v tradičním místě výroby samurajských mečů - japonském Seki. Jedná se tedy o jeden z mála 100% japonských originálů!

 

2. Yaxell k výrobě nožů využívá nejlepší materiály dnešní doby:

  • středová část čepele je vyráběna z oceli SG2 nebo “super oceli” VG 10
  • jádro je obalené až 100 vrstvami nerez oceli 18/10 z každé strany
  • rukojeť je vyrobena z unikátní plátnové "mikarty", která vydrží po generace

3. Yaxell používá speciální tepelné zpracování prostřednictvím přesného řízení teploty:

Čepele nožů se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně toto speciální tepelné zpracování zajistí ostří odolnost vůči korozi.

4. Každý nůž je jedinečný: čepel nožů je broušena, gravírována i dekorována ručně nožířským mistrem. Na světě tak nenajdete dva stejné nože.

 

5. Prvotřídní kvalita zpracování: každý nůž z výroby je pečlivě kontrolován a mimo řezných vlastností a požadovaného zpracování, musí splňovat i dokonalou proporcionalitou při držení. A stejně jako samurajské meče je i každý nůž přesně vyvážen.

6. Neustálý vývoj: tradice výroby zůstává, ale požadavky doby se mění a proto společnost při návrhu nových nožů zohledňuje zkušenosti bežných i profesionálních kuchařů tak, aby nože vždy respektovaly současné nároky i životní styl.

Jak se od sebe liší japonské a evropské nože?

Japonské nože jsou typicky tenké, lehké a mají velmi ostré a trvanlivé dlouhé ostří, které je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10-15 stupňů. Plocha čepele se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Japonské nože jsou ideální na čisté řezání masa, zeleniny apod.

 

Evropské nože oproti tomu jsou těžší, masivnější a jsou ostřeny až na hraně (cca 1 mm), takže nevydrží být ostré tak dlouho. Německým a francouzským nožířům chybějí potřebné informace i dlouholeté zkušenosti japonských kovotepců. Evropské nože jsou určeny na hrubší práci, např. na maso s kostí.

 

Z jaké oceli jsou nože vyráběny?

Super ocel VG 10: Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.Její tvrdost se pohybuje HRC 60-61.

Prášková nerez ocel SG2? Japonská SG2 mikrokarbidová prášková nerez ocel má nebývalou tvrdost (přibližně 63 HRC) a zajišťuje vysoký stupeň čistoty. Složení oceli SG2: 1,3% C, 15 % Cr, 3 % Mo, 2 % V.

Tato prášková ocel obsahuje mnoho uhlíku a má bezprecedentní tvrdost přibližně 63 HRC. Prášková ocel se používá k zajištění vysokého stupně čistoty a mimořádně ostrého řezného úhlu.

Průřez čepelí (100x zvětšené pod mikroskopem)
161 layers SG2_řez –
Materiál jádra mikrokarbid SG2 je na každé straně pokryt 80 vrstvami nerezové oceli.

Co je to Micarta? Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.

 

 

Zpět do obchodu