Japonské nože vycházejí z tajemství samurajů
Japonské kovotepectví je již stovky let proslaveno výrobou mečů se silnou a ostrou čepelí, určených i pro samotné samuraje. I dnes japonští mistři pokračují v tradici samurajských mečů a s využitím moderních technologií navazují na toto umění při výrobě profesionálních kuchyňských nožů YAXELL. Ty jsou symbolem té nejvyšší japonské kvality už od založení společnosti v roce 1932.
Za jejich nepřekonatelným ostřím totiž nestojí masová výroba podle unifikovaného návodu, ale spojení těch nejlepších materiálů a tradičních dovedností starých kovotepců, které se předávají z generace na generaci už více než sedm staletí v Seki, v hlavním městě mečů a nožů.
V čem jsou kuchařské nože YAXELL jedinečné?
1. Nože Yaxell jsou vyráběny nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři v tradičním místě výroby samurajských mečů - japonském Seki. Jedná se tedy o jeden z mála 100% japonských originálů!
2. Yaxell k výrobě nožů využívá nejlepší materiály dnešní doby:
- středová část čepele je vyráběna z oceli SG2 nebo “super oceli” VG 10
- jádro je obalené až 100 vrstvami nerez oceli 18/10 z každé strany
- rukojeť je vyrobena z unikátní plátnové "mikarty", která vydrží po generace
3. Yaxell používá speciální tepelné zpracování prostřednictvím přesného řízení teploty:
Čepele nožů se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně toto speciální tepelné zpracování zajistí ostří odolnost vůči korozi.
4. Každý nůž je jedinečný: čepel nožů je broušena, gravírována i dekorována ručně nožířským mistrem. Na světě tak nenajdete dva stejné nože.
5. Prvotřídní kvalita zpracování: každý nůž z výroby je pečlivě kontrolován a mimo řezných vlastností a požadovaného zpracování, musí splňovat i dokonalou proporcionalitou při držení. A stejně jako samurajské meče je i každý nůž přesně vyvážen.
6. Neustálý vývoj: tradice výroby zůstává, ale požadavky doby se mění a proto společnost při návrhu nových nožů zohledňuje zkušenosti bežných i profesionálních kuchařů tak, aby nože vždy respektovaly současné nároky i životní styl.
Jak se od sebe liší japonské a evropské nože?
Japonské nože jsou typicky tenké, lehké a mají velmi ostré a trvanlivé dlouhé ostří, které je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10-15 stupňů. Plocha čepele se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Japonské nože jsou ideální na čisté řezání masa, zeleniny apod.
Evropské nože oproti tomu jsou těžší, masivnější a jsou ostřeny až na hraně (cca 1 mm), takže nevydrží být ostré tak dlouho. Německým a francouzským nožířům chybějí potřebné informace i dlouholeté zkušenosti japonských kovotepců. Evropské nože jsou určeny na hrubší práci, např. na maso s kostí.
Z jaké oceli jsou nože vyráběny?
Super ocel VG 10: Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.Její tvrdost se pohybuje HRC 60-61.
Prášková nerez ocel SG2? Japonská SG2 mikrokarbidová prášková nerez ocel má nebývalou tvrdost (přibližně 63 HRC) a zajišťuje vysoký stupeň čistoty. Složení oceli SG2: 1,3% C, 15 % Cr, 3 % Mo, 2 % V.
Tato prášková ocel obsahuje mnoho uhlíku a má bezprecedentní tvrdost přibližně 63 HRC. Prášková ocel se používá k zajištění vysokého stupně čistoty a mimořádně ostrého řezného úhlu.
Průřez čepelí (100x zvětšené pod mikroskopem)
Materiál jádra mikrokarbid SG2 je na každé straně pokryt 80 vrstvami nerezové oceli.
Co je to Micarta? Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.