Yaxell ZEN Nakiri nůž 165 mm 菜切
NOVÝ MODEL! Nůž pro krájení ovoce a zeleniny na dlouhé nudličky, malé kostky apod.
Délka čepele: 165 mm
Vyrobeno v Japonsku.
Kategorie: | ZEN 37 |
---|---|
Záruka: | 20 let |
Délka čepele: | 165 mm |
Damascénská ocel: | 37 vrstev |
Odborník na zeleninu
Nakiri 菜切 doslova znamená v japonštině „zeleninový nůž“ a je ideální pro přípravu zeleniny v domácnosti. Díky svému specifickému obdélníkovému tvaru, umožňuje Nakiri efektivně a precizně krájet ovoce a zeleninu na dlouhé nudličky, malé kostky nebo dokonce na jemné julienne proužky. Jeho rovná čepel se dokonale hodí k práci s různými druhy zeleniny a nabízí vynikající kontrolu při krájení bez nutnosti tahání či tlačení. Nakiri je kombinací mezi kuchařským nožem a zeleninovým sekáčkem.
Čepel kalená ohněm i mrazem
Proces výroby damaškové oceli vychází z tradiční japonské techniky pro výrobu samurajských mečů. Výroba spočívá ve spojení velmi tvrdé vysokouhlíkaté oceli a houževnaté nízkouhlíkaté, které se opakovaně překládají. Následuje opakované zahřívání a šokové zmražení čepele. Výsledkem je mimořádně tvrdá a současně houževnatá ocel, která má dokonalé ostří a nikdy nekoroduje. Středová ocel VG10, s tvrdostí 60-61 HRC, zajišťuje výjimečnou odolnost a dlouhotrvající ostrost nože.
Jedinečná kresba nože
Na závěr se čepel opískuje, což díky odlišné tvrdosti odhalí krásnou kresbu střídajících se vrstvy oceli. Řada ZEN má celkem 37 vrstev damaskénské oceli, díky čemuž každý nůž získává svůj jedinečný vzor. Neexistují dva nože, které by byly stejné, proto je každý nůž jedinečný a jedině váš!
Rukojeť z micarty
Micarta je extrémně odolný a zároveň lehký materiál s trvanlivostí desítek let. Na rozdíl od dřeva neabsorbuje vodu, ani nepobírá pachy a není potřeba se o něj jakkoli starat. Rukojeť z micarty nabízí vynikající ergonomii a pevný úchop, i když máte vlhkou či mastnou ruku. S čepelí je spojena nekorodujícími nýty.
Gravírování a vzor na noži
Na každém noži jsou laserem vygravírované znaky „膳多層鋼“, které znamenají “zen více vrstvá ocel”. Tepaná povrchová úprava damascénské oceli zvaná TSUCHIME 槌目 s viditelnými otisky kování nejen krásně vypadá, ale také minimalizuje tření a zabraňuje přilepení krájené potravy k čepeli.
Více než jen partnerství
Se společností Yaxell mámé už léta nadstandartně přátelské vztahy a pravidelně se setkáváme, nejčastěji v japonském městě Seki, které je jejím sídlem. Seki je srdcem japonského nožířského průmyslu a celé nožířské tradice. Každoročně se zde také koná festival nožů tzv. Hamono matsuri 刃物まつり
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Yaxell Corporation převzal tradiční dovedností starých kovotepců a tvorbě profesionálních kuchyňských nožů se věnuje již od založení společnosti v roce 1932. Spojuje nejmodernější technologie a nepřekonatelné zkušeností tradičních řemeslníků. Noże Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů.
Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod. Vlastní oddělení plánování a vývoje výrobků zohledňuje zkušenosti amatérských i profesionálních uživatelů z celého světa, na jejichž základě pak zruční řemeslníci zhotovují jedinečné výrobky. Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě, na trh dodává každoročně asi 3–4 miliony nožů. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné. Takový originál můžete mít doma i vy!