Jak brousit japonské nože?

Japonské nože z damaškové oceli jsou proslulé svou výjimečnou kvalitou, ostrostí a dlouhou životností. Každý nůž se při používání však časem ztupí, proto je správné broušení nože základem pro jeho dlouhou životnost a dokonalý řez. 

Jak dlouho vydrží japonské nože Yaxell ostré?

Jedinečnost japonských damaškových nožů YAXELL je založena na použití extrémně tvrdé oceli VG10 nebo SG2. Běžné kuchyňské nože jsou vyrobeny z podstatně měkčí oceli. Větší tvrdost způsobuje, že je nůž výrazně ostřejší a ostrý vydrží mnohem déle. Při běžném denním používání v kuchyni tak japonské nože Yaxell vydrží bez nutnosti broušení až rok

Nedá se však objektivně určit přesně jak dlouho vydrží nůž ostrý, protože existuje spousta  faktorů, které ovlivňují, jak rychle se nůž tupí. Hlavním faktorem je samozřejmě frekvence použití a také druh krájených potravin. Velkou roli také hraje krájecí prkénko, kdy nevhodné,  např. příliš tvrdé prkénko může urychlit ztupení nože. Z tohoto důvodu  doporučujeme používat japonská prkénka HASEGAWA, která prodlužují životnost ostří nože až o 30 – 40 %.

hobby1

Jak brousit japonské nože Yaxell?

Pravidelné broušení je základem pro udržení perfektní ostrosti nožů. Pro naše zákazníky a majitele nožů Yaxell proto nabízíme možnost nechat si nůž profesionálně nabrousit přímo u nás – Yaxell Profi Broušení. Při koupi nože/nožů Yaxell navíc máte u nás první broušení ZDARMA.

 

Jak často nože brousit?

Při běžném používání stačí nože Yaxell brousit jednou ročně. Správně nabroušený japonský nůž zůstává ostrý po velmi dlouhou dobu. Nejlepší způsob jak brousit japonské nože je na vodních kamenech, to však vyžaduje podstatnou zručnost, praxi a čas. Pro domácí udržování nože v ostrém stavu můžete využít např. náš ostřič Yaxell. Pro navrácení ostří do tovární ostrosti pak bude stačit jednou za 1-2 roky využít naši službu Yaxell Profi Broušení.

 

Existují nože, které se nemusí nikdy brousit?

Každý nůž se při používání časem ztupí. I nůž z nekvalitní oceli se dá nabrousit, aby byl relativně ostrý, ale to, jak dlouho tak vydrží, záleží na kvalitě oceli. Kvalitní nože, jako nože Yaxell se vyznačují dlouhotrvající ostrostí díky použití vysoce kvalitní oceli VG10 nebo SG2.

hobby2

Jak funguje služba Yaxell Profi Broušení?

  1. Objednávka broušení: Jednoduše si službu objednáte na našem e-shopu, neplatíte žádné předplatné.
  2. Bezstarostná doprava: Z pohodlí domova nám pošlete své nože.
  3. Perfektní ostrost: My se postaráme o jejich profesionální nabroušení a bezpečně vám nože vrátíme zpět.

Více informací o Yaxell Profi Broušení naleznete zde.


 

Zpět do obchodu